Dzieci zaproszono do stoiska ze zdrową żywnością. Same komponowały sobie do zjedzenia sałatkę z sezonowych warzyw i owoców. Częstowano kompuchą do picia i smaczną zupą z białych warzyw.
Dietetyczka Anika Nawrocka pokazała, jak wypiekany jest chleb orkiszowy.
W edukacyjnej grze „Etyczny sklepik”, przygotowanej przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie, dzieci zapoznały się z tematem ochrony gleby i racjonalnej konsumpcji.
Imprezie towarzyszyły hasła edukacyjno-promocyjne np. „Dżdżownice bohaterki podziemia”, „Bez gleby nie byłoby kawy ani czekolady”, „W jednej łyżce ziemi żyje więcej organizamów niż ludzi na świecie”, „Zasiej to” czy „Urwał nać”.
Oprócz tematów ekologicznych były także pokazy rękodzieła. Seniorki - wolontariuszki zaprezentowały swoje szydełkowe wyroby; pluszaki z włóczki, koronki, ozdoby i gustowne serwety.
Głównymi organizatorami EKO - DOŻYNEK były: Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, Powiatowa Świetlica Środowiskowa dla Młodzieży Dojeżdżającej i Pleszewskie Centrum Wolontariatu. Festyn zorganizowano w ramach projektu „Rural Voices 2030” (Głosy Obszarów Wiejskich 2030), współfinansowanego przez Komisję Europejską i Narodowy Instytut Wolności. Celem tej inicjatywy jest angażowanie młodych mieszkańców obszarów wiejskich w Europie w ochronę gleby i klimatu.
Projekt „Rural Voices 2030” ma zwrócić uwagę młodego pokolenia na zagrożenia klimatyczne, w tym postępującą degradację środowiska w wyniku ekspansji rolnictwa przemysłowego. Efekty to: erozja gleby, emisja gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie wód oraz zanik bioróżnorodności.